خرید کنجد

انواع کنجد

انواع کنجد - فرازین اطلس

انواع کنجد

در این مقاله به معرفی، کاربرد ها، ویژگی ها و خواص انواع کنجد میپردازیم.

 

کنجد یکی از قدیمی ترین دانه های روغنی در جهان است که از همان ابتدا در تغذیه، دارو سازی و طب سنتی مورد استفاده قرار میگرفت. این دانه مقوی سرشار از منابع کلسیم، فسفر، آهن و انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان هاست. کنجد همچنین در صنایع روغن گیری، لوازم آرایشی و بهداشتی و صنایع غذایی حضور پر رنگی دارد. نکته اینجاست که کنجد انواع مختلفی دارد که بر اساس رنگ، فراوری و محل کشت به چند دسته تقسیم میشود، در ادامه قصد داریم

انواع کنجد و خصوصیات و ویژگی های آن هارا بررسی کنیم. 

از نظر سطح کیفی کنجد عمده با خرید به صورت جزئی تفاوتی با یک دیگر ندارند.

کنجد عمده 1

انواع کنجد بر اساس رنگ:

  • کنجد سفید

این کنجد شناخته شده ترین نوع کنجد هست که طعمی ملایم و شیرین دارد و به دلیل رنگ روشن، بیشتر در شیرینی پزی، نانوایی ها  و کارگاه های تولید ارده استفاده میشود.

این کنجد از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و سرشار از کلسیم و پروتئین است.

 

  • کنجد قهوه ای

نسبت به کنجد سفید کمی درشت تر و روغنی تر است و بیشتر در صنایع روغن گیری کاربرد دارد. عطر و طعم این کنجد قوی تر از کنجد سفید است و سرشار از منابع فیبر است.

 

  • کنجد سیاه

کنجد سیاه مقوی ترین نوع کنجد است و معمولا کمیاب تر و گران تر از سایر کنجد هاست. این کنجد غنی از آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی مانند روی، آهن و منگنز میباشد.

طعم آن کمی تلخ تر از کنجد سفید است ولی از خواص درمانی زیادی برخوردار است، در طب سنتی شرق آسیا برای تقویت مو، جوان سازی پوست و بهبود عملکرد کبد مصرف میشود.

کنجد عمده

انواع فرآوری کنجد:

  • کنجد پوست کنده

در این فرایند پوسته خارجی از دانه جدا میشود، رنگ آن روشن تر میشود و طعم ملایم تری میگیرد.

کنجد پوست کنده به دلیل بافت نرم برای تولید ارده، حلوا و شیرینی بسیار مناسب است.

 

  • کنجد با پوست (خام)

در این روش دانه ها با همان پوسته قهوه ای یا سیاه استفاده میشوند، فیبر بیشتری دارند و بیشتر در صنایع روغن گیری بکار میروند.

 

  • کنجد برشته یا بو داده

در این روش دانه کنجد پس از حرارت دادن عطر و طعم قوی تری پیدا میکند.

در بسیاری از غذاهای آسیایی و همین طور برای تزئین نان و شیری نی هم کاربرد دارد.

حرارت دادن باعث کاهش رطوبت موجود در دانه و ماندگاری بیشتر آن میشود

محل های کشت کنجد:

  • کنجد ایرانی

در ایران کنجد بیشتر در استان های خوزستان، یزد، کرمان و خراسان کشت میشود. به دلیل آب و هوای مناسب ایران کنجد ایرانی از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و طعم و روغن کنجد ایرانی از مرغوب ترین ها در دنیاست.

 

  • کنجد هندی و پاکستانی

این دو کشور از مهم ترین صادر کنندگان کنجد به ایران هستند.

این کنجد دانه های درشت تر و روغنی تری دارد و برای صنایع و کارخانه جات تولید روغن و کره مناسب است.

 

  • کنجد افغانی

دانه هایی درشت تر و روغنی تری نسبت به کنجد ایرانی دارد و برای ارده گیری بسیار مناسب است.

 

  • کنجد سودانی و اتیوپیایی

جزو مرغوب ترین و بهترین کنجد های دنیا شناخته میشود و معمولا برای صادرات به کشور های اروپایی و آمریکایی است.

این کنجد بسیار با کیفیت بوده و برای صنایع و کارخانه جات روغن گیری و تولید ارده درجه یک ارزش زیادی دارد.

خواص شگفت انگیز کنجد:

کنجد صرف نظر از نوع و رنگ آن، سرشار از مواد مغذی است. برخی از خواص آن عبارتند از:

 

منبع کلسیم، برای سلامت استخوان ها و دندان ها بسیار مفید است.

سر شار از منابع آنتی اکسیدان، موسر در جلوگیری از پیری زودرس و سفید شدن مو ها

 

حاوی ویتامون های گروه (B)، افزایش دهنده انرژی و تقویت اعصاب

دارای اسید های چرب مفید، کمک به سلامت قلب و کاهش کلسترول خون

 

پروتئین گیاهی، خوراکی مناسب برای ورزشکاران و افراد گیاه خوار

کاربرد های کنجد:

تولیید ارده و حلوا

استفاده در نان و شیرینی و حتی تزئین غذا

روغن گیری و تولید روغن کنجد خالص

استفاده در طب سنتی و دارو ها

تولید لوازم آرایشی و بهداشتی طبیعی

افزودنی سالم در سالاد ها و غذا های آسیایی

 

 

کنجد این دانه ارزشمند و کوچک، انواع مختلفی دارد که بر اساس رنگ(سفید، سیاه و قهوهای)، فرآوری (پوست کنده، با پوست، برشته یا بو داده) و در محل ها مختلف کشت (ایران، هند، سودان و …) تقسیم میشود. هر نوع کنجد با توجه به نوع و محل کشت ویژگی ها و کاربرد های خاص خود را دارد، اما در کل میتوان گفت که تمامی انواع کنجد سرشار از مواد مغذی و منابع ویتامین بوده و جایگاه ویژه ای در تغذیه و صنایع غذا و دارو دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *